Husköp och krångel

Jag ber om ursäkt att det blir så himla mycket som inte är relaterat till Sockan nu, det är ju inte alls tanken… Men när det händer så stora saker i livet blir det fokus på det, just de berörda dagarna. 🙂

Som jag skrivit tidigare var vi och tittade på ett hus i förrgår – vi blev båda två helt förälskade i huset. På visningen fick vi reda på att det låg ett bud 250 000 kr under utgångspriset – men säljarna hade kontrat med att de var villiga att acceptera ett bud på 150 000 under utgångspris. Vi informerade mäklaren redan här att vi var intresserade av huset.

Igår, dagen efter visningen, började vi ringa och härja runt med banker – budgivningen var ju redan igång, och SNABBT skulle det gå. Vi försökte kontakta mäklaren redan igår för att lägga bud, men vi fick inte svar utan vi talade in på talsvaret att vi ville lägga ett bud på fastigheten. Detta meddelande lämnade vi redan på förmiddagen, och väntade oss att bli uppringda kort därpå.

I morse hade vi inte hört något, så jag ringde på förmiddagen men fick ej svar. Kort därefter ringde hon upp Jonathan och meddelade att säljaren hade kommit överens med en annan köpare, och att de skulle skriva kontrakt idag. Jonathan frågade om vi kunde bjuda över, men mäklaren sa nej. Samtalet avslutades ganska snabbt, och vi var rätt modfällda. Samtidigt började det bubbla inom mig – ingen jävlas med mig utan att jag i alla fall försöker jävlas tillbaka. Efter lite snack mellan mig och Jonathan ringde han tillbaka till mäklaren och framförde ett bud från oss, ett belopp som låg 100 000 kr över det de accepterat från den andra köparen. En mäklare är nämligen skyldig att framföra alla bud som inkommer till säljarna, och säljarna har rätt att bryta muntligt avtal innan papperna är påskrivna (rent juridiskt är muntligt avtal nästan alltid bindande, men det är faktiskt inte så när det gäller fastigheter utan papperna måste skrivas på).

Mäklaren blev inte speciellt glad när vi ringde och insisterade på att vårt bud skulle framföras… Jag antar att hon ville få affären avslutad så fort som möjligt. Oavsett hörde hon av sig en stund senare, och meddelade att vi skulle få köpa huset. Då blev det en jäkla massa ringande – vi hade nämligen inte lånelöftet helt klart innan vi lade budet… 😉 Något vi vågade göra på grund av ovan nämnda regler, att man inte är bunden innan papperna är undertecknade. Vi hade fått ett muntligt okej av vår bankman, men nu var det snabba ryck som gällde för att få det på pränt också. Som tur är har vi en fantastiskt bra och trevlig bankman som hjälpte oss så mycket han bara kunde!

För ett par timmar sedan blev allt klart och det är nu bestämt att jag ska in och skriva papper imorgon eftermiddag (Jonathan jobbar tyvärr och kan inte följa med…). Så nu behöver allt bara gå smärtfritt tills imorgon när papperna är påskrivna – och då kommer ett gäng bilder också, det lovar jag! 😀

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *