Maria Gretzers debattartikel

För er som inte sett eller hört om det, det har på senaste florerat en del artiklar om de dåliga arbetsvillkoren inom hästbranschen, efter ett program gjort av SVT:s Dold. I programmet lyftes det fram att en av Maria Gretzers anställda varit med om en allvarlig olycka, och pga riktigt dåliga/felaktiga/rent av olagliga arbetsvillkor inte fått ut rimlig sjukpenning eller försäkring.

mg-dold
Ingressen i artikeln där Maria svarar för att ge sin sida av saken. Saxad från svt.se här.

I reportaget och kritiken som riktas mot Maria Gretzers verksamhet tas bland annat upp att det inte fanns tillräckliga försäkringar, orimligt långa arbetsdagar, att den vita delen av lönen var extremt liten och att resten betalas ut i svarta förmåner, t.ex. boende, ridlektioner och liknande. Att så är fallet är knappast anmärkningsvärt – tyvärr är hästsporten en av de branscher där det förekommer mest “skit” och utnyttjande av arbetskraft, främst unga tjejer. Vad som är anmärkningsvärt i detta fall är att Maria går ut med en debattartikel där hon försvarar sig och på flera punkter verkar tycka att hon gjort helt rätt!

För det första är en av de inledande meningarna: “Jag tycker vi har ett bra säkerhetstänk här på gården, men man kan aldrig gardera sig helt om olyckan är framme.”. Det får mig att ställa mig frågan om Maria ens till fullo förstått kritiken som riktats mot henne. Jag tror ingen är blind för det faktum att det KAN hända olyckor, och att hästar är stora, levande djur som i vissa fall kan vara både farliga och oberäkneliga. Vad jag förstått ifrågasatte programmet inte i första hand själva säkerhetstänket, utan att det inte fanns något som helst finansiellt skydd efter olyckan för den anställda personen.

Maria fortsätter att skriva att hon vill kommentera vissa “osanningar” och fortsätter att skriva att hon vet nu att Fora-försäkringen är den bästa att ha, men att hon tidigare haft en dialog med sin försäkringsman på hennes försäkringsbolag, och att han inte nämnt något om det. Nu framgår det inte vilket bolag hon frågat, men troligtvis är detta bolag mer eller mindre en konkurrent med Fora, som erbjuder försäkringspaket. Om jag ringer till Agria och frågar om hästförsäkring kommer de knappast rekommendera Sveland. Vidare är jag helt säker på att vilken kompetent redovisningskonsult eller löneadministratör som helst hade kunnat berätta om Fora om de fått frågan – det handlar bara om att man ska vilja ställa den.

På kritiken att arbetsdagarna är långa (10-11 timmar) hävdar Maria att det är för att man tar hand om och rider sin egen häst under dagen, vilket hon också fått kritik för. Här kan jag till viss del förstå Marias argument, men då handlar det också om att tydligt meddela den anställde att all hantering och ridning av den egna hästen ska ske efter arbetstid, och att det inte är en av de förmåner som nämns nedan.

Maria tar även upp att hon låter tjejerna, om de rider tillräckligt bra, hoppa hennes hästar och att det inte kan räknas som arbetstid. Inte vet jag, men om någon är anställd som beridare kan man tycka att ridning borde ingå i arbetsuppgifterna…

En av Marias starkaste argument för den låga lönen är att tjejerna får mycket hjälp med sina egna hästar. Hon skriver “Nu undrar jag, ska man i framtiden lägga all träning av egen häst på ”fritid” och ta betalt för det (och i stället då betala högre lön?).” Det intressanta med detta påstående är att det finns ett enkelt svar: Ja, det ska du. Eller i alla fall ta upp det som en löneförmån, som kan beskattas. För att det är direkt olagligt att göra på annat vis; så ser lagen ut i vårt land, och det är din förbannade skyldighet som arbetsgivare och företagare att veta om det! Till saken hör att den skadade tjejen i fråga hävdar att hennes vita lön låg på ca 6000 kr efter skatt – resten “betalades ut” i svarta förmåner såsom boende, träning, stallplats etc. Problemet är att enligt lag ska alla förmåner tas upp och skattas för – annars kan man hamna i den tråkiga situationen som inträffat, att tjejen får ut 3500 kr i månaden i sjukersättning pga den låga lönen hon haft tidigare…

“Jag har betalat vit lön under väldigt många år, tror inte att jag tillhör dem som ligger lägst.” Seriöst – 6000 kr efter skatt för en tjänst som innebär mer arbetstimmar än en vanlig heltid? Jag är ledsen Maria, oavsett om du ligger lägst eller inte, så är det ingen rimlig lön i ett land där snittlönen ligger på ca 27 000 kr i månaden…

Det är ingen hemlighet att branschen i stort behöver en “uppsträckning” och en regelkoll, men när en stor ridsportprofil går ut i media och försvarar sina handlingar som i flera fall uppenbarligen är direkt olagliga blir jag nästan mörkrädd…

2 reaktioner på ”Maria Gretzers debattartikel

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *