Nu är hästkraken dyr!

Jag vet inte om det finns någon bättre känsla än när något man gått och klurat och funderat på hur man ska lösa äntligen bara trillar på plats! 🙂

13335465_10154071357956550_450743007_n
En upp-och-ner-Socka!

Jag har inte skrivit om det innan, men min högersida är ganska kass – med ett stöd på tygeln som av de flesta skulle anses normalt får jag ont i axeln och extremt ont i handleden – så pass att jag måste ha den lindad i flera dagar för att det ska gå över. På grund av detta behöver jag en väldigt mjuk och lätt häst som aldrig blir det minsta tung i handen. Generellt fungerar det jättebra med Sockan då hon är väldigt lätt och känslig, men när vi rider ut kan hon ligga på lite mer – som sagt, inget som på något vis hade känts onormalt eller tungt med normala mått mätt, men med min kassa handled blir det en gnutta för mycket.

Jag är generellt inget fan alls av att betsla upp eller ta till hjälpmedel eller hjälptyglar – jag vill gärna rida på mitt gamla tredelade tänsbett och envist jobba med problemen tills de försvinner, utan “genvägar” haha! Naturligtvis tycker jag att var och en får göra precis som de vill med sina hästar, men det har alltid vari t en målsättning för mig att ha så lite “lull-lull” som möjligt. I detta fall kändes det dock som korkat att inte prova med något annat, för att slippa smärtan, konstant piller-knaprande och att inte kunna sova på flera dagar.

Jag letade fram ett hackamore jag hade liggande i gömmorna, och provade först på ridbanan. Sockan, som aldrig blivit riden på något annat än tränsbett i hela sitt liv, fattade absolut ingenting. Först skrittade jag såklart fram på lång tygel, men när jag började korta tyglarna blev det tvärstopp – “Vad håller du på med tanten, du kan ju inte dra mig i näsan och driva på samma gång?!”. 

Hon förstod dock ganska snabbt i skitt, jag fick driva henne framåt och ta suuuperförsiktigt i tyglarna, och så fort hon tenderade att ge efter på rätt vis berömma och klappa. Efter en kort stund gick hon i fin form i skritt. Traven var dock samma sak – tvärstopp, hoppa lite på stället och tillslut kasta upp frambenen mot huvudet i någon ytterst akrobatisk variant av spansk skritt (fast i trav…) för att peta bort den där konstiga grejen på nosen… Det måste ha varit en syn för gudar alltså, jag skrattade så jag grät. Det var liksom inget desperat eller upprört i hennes gymnastik-övningar, utan mer ett klurigt “Hmmm, hur ska jag få bort den här så det blir som vanligt?!”. 

Helt plötsligt trillade dock polletten ner även i traven – och hästen börjar gå som en klocka. Jag lovar, jag såg ut som emojin med hjärt-ögon under hela ridpasset. 😉 Hon gick så fruktansvärt bra, reagerade direkt på fjäderlätta hjälper och verkade trivas toppen! Hon brukar ha en tendens att bli lite hög i formen – något som kommer vara bra för vår kommande tävlingskarriär, men som jag gärna tar om ett tag, när hon blivit starkare och byggt muskler. Nu när hon utbildas och ska komma igång vill jag gärna ha henne i en lägre, rundare form så att hon jobbar genom hela kroppen. Även detta blev lättare på hackamoret, då hon kändes mer avslappnad och aktivt sökte sig mot en mer unghästanpassad form.

Med andra ord – hackamore är definitivt ett bra alternativ för oss framöver. Dessutom tror jag att ombyte bara är bra – liksom att man ska variera underlag och övningar tror jag det kan vara bra att inte bli för inrutad på utrustningen heller, utan att verkligen känna efter vad som fungerar för en själv och hästen!

Jag är SÅ stolt över min lilla råtta, ibland går hon verkligen från klarhet till klarhet. Jag är så himla glad att jag fått köpa denna fantastiska lilla arbetsmyra till häst. <3 SNART startar vi Grand Prix. Eller i alla fall LC… 😉

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *