Träns med vaggor

Det har varit en himla diskussion om träns med så kallade “vaggor” de senaste dagarna – inte minst på grund av det förtydligande som gjordes från Svenska Ridsportförbundet i samband med helgens SM-tävlingar på Strömsholm.

En vagga är ett extra resårband som används av vissa tränstillverkare, mest kända är nog PS of Sweden men funktionen används också av Prestige. Resårbandet sitter dels i sidostyckena vid bettet, dels i tyglarna vid bettet. Tanken är att de ska verka elastiskt och ge en högre grad av komfort för hästen, då de ska låta bettet “fjädra”. Det ska då avlasta tänder och laner från statiskt tryck. Många avser att hästarna trivs bättre med denna typ av träns, och att det är skonsammare och mer hästvänligt än vanliga träns/tyglar.

Anledningen till att det blivit så uppmärksammat nu är att Svenska Ridsportförbundet har gått ut med ett förtydligande av TR (Tävlingsregementet) som reglerar vad som är och inte är tillåtet på tävling. Enligt Ridsportförbundet tillåter TR inte vaggor. Till skillnad från vad många verkar tro är det inte så att det tagits ett beslut att förbjuda dem nu – det har faktiskt varit förbjudet hela tiden, allmänheten har bara inte varit medveten om det.

I sin helhet skriver Svenska Ridsportförbundet: “Med anledning av en diskussion rörande kandar och träns gör Svenska Ridsportförbundet följande förtydligande:

Tyglar med elastisk funktion är inte tillåtna enligt Svenska Ridsportförbundets TR, Tävlingsreglemente, och heller inte enligt FEI:s internationella regler.

Bett ska ha en direkt kontakt med sidostycken och tyglar utan någon fjädrande funktion.

Hästens utrustning regleras i Mom 211 i TR II Dressyr.
I Mom 211 punkt 8.6. står All övrig utrustning inte nämnd i moment 211, är förbjuden och dess användande leder till avstängning ur klass/klasser.” Länk till deras hemsida och uttalande här.

Vid närmare granskning av själva TR II för dressyr kan man läsa följande angående träns och tyglar: (TR I sin helhet kan du hitta här.)

“2.1. Träns består av huvudlag med bett och tyglar samt nosgrimma. Huvudlaget är sammansatt av nackstycke, sidostycken, käkrem och pannrem. Huvudlag och nosgrimma får vara gjorda av läder eller plast, som inte får såra eller skada hästen. Mjukt fodrat skydd får användas på nackstycke.”

“2.3. Tyglar ska vara av läder och/eller textil med eller utan läderstroppar. Även tyglar med tunn gummifodring eller gummivävtyglar är tillåtna.”

“8.6. All övrig utrustning inte nämnd i moment 211, är förbjuden och dess användande leder till avstängning ur klass/klasser.”

Med andra ord hävdar ridsportförbundet att det alltid har varit otillåtet att använda sig av denna typ av tyglar och träns, men att allmänheten inte varit medveten om det och att man därför väljer att nu gå ut med et förtydligande. Självklart orsakar detta ganska rejält med tumult, speciellt då det görs i samband med SM-tävlingar där ett flertal av ryttarna använder sig av denna typ av träns/tyglar (och har gjort så under flera år).

När jag tolkar TR tycker jag det framgår tydligt att det inte får användas resårvaggor på tyglar – tyglarna ska vara gjorda av läder eller textil. Även om de får ha gummifodring tror jag inte att man på något vis kan hävda att det är det dessa resårvaggor är.

Många hävdar att det borde vara tillåtet på tränsen, då de får vara gjorda av plast eller läder – dock tror jag här att Ridsportförbundet menar att det får bestå av plast såsom de träns som används inom distans eller galopp, inte att man ska få ha resår i tränsen. Dessutom brukar resårband vara gjorda av både gummi och textil, och därmed borde de inte vara tillåtna pga textilinslaget.

Opinionen verkar vara delad bland hästfolket – många tycker att det är helt fel beslut, att det självklart borde tillåtas och att det ligger något annat (t.ex. motvilja mot vissa tillverkare) bakom. Andra tycker helt tvärt om – att det hela tiden framgått av TR, och att det borde ha framkommit tidigare.

Många verkar också felaktigt dra slutsatsen att det är ett nytt beslut som klubbats igenom just nu, och då förstår jag verkligen upprördheten hos dessa personer. Dock är det viktigt att tänka på att det faktiskt är regler som funnits hela tiden, men att domare och allmänhet faktiskt inte varit medvetna och därför inte agerat mot det.

Det som slår mig är att tillverkarna inte är bättre förberedda inför en “skandal” som denna. Nu verkar faktiskt bla PS of Sweden ha fått mycket medhåll och har opinionen med sig, men jag som jobbar mycket med framtagning av produkter inom mitt område hade nog gått ett steg längre i produktutvecklingen – innan jag hade lanserat en produkt med en ny funktion hade jag kontaktat berörd organisation, i detta fall Ridsportförbundet, för att få ett absolut okej på produkterna. Talespersonen för PS hävdar själv att ingen kan svara på “varför det inte är tillåtet längre”. Kruxet är ju dock att det i själva verket aldrig varit tillåtet enligt TR. Självklart är det lätt att vara efterklok, men det är inte kul att möta en upprörd ström av kunder. Själv kan jag verkligen förstå upprördheten hos många av PS kunder. På många av tränsens beskrivningar står det att de är godkända för både hopp- och dressyrtävlingar, Om jag hade köpt ett träns för 3000 kr under dessa förutsättningar hade jag också varit upprörd om jag inte fått använda det på tävling. Det tråkiga med hela den här “soppan” är självklart att både tillverkare och kunder som köpt tränset gjort det av omtanke för hästen – att det ska bli skonsammare och mer komfortabelt än ett “vanligt” träns. Alternativet att klippa bort vaggorna finns såklart, och då är både träns och tyglar fullt godkända för tävling, men har man köpt ett träns med specifika funktioner vill man såklart ha kvar dessa.

 

Personligen kan jag tycka att det är synd att vaggorna inte tillåts – funktioner som främjar hästens komfort är självklart något man bör uppmuntra och aktivt jobba för att vidareutveckla. Samtidigt förstår jag verkligen att man valt att gå ut och förtydliga detta – om det hela tiden varit otillåtet (även enligt FEI) ska det inte få förekomma på tävling, oavsett om det blivit “normalt” eller ej – det är helt enkelt orättvist, för kan man tumma på en regel så måste man kunna tumma på fler, och då blir plötsligt TR ihåligt och tandlöst. En positiv aspekt i det hela är att TR faktiskt revideras med jämna mellanrum – låt oss hoppas att den kommande revidering tillåter denna typ av vaggor – för allt som kan öka komforten hos våra hästar bör premieras!

 

 

 

4 reaktioner på ”Träns med vaggor

 1. Åsa Foglé skriver:

  Om jag ska vara helt ärlig så förstår jag inte fuzzet heller. Om man tävlar i dressyr ska man ha kännedom om TR II och har man det så vet man att allt som inte omnämns som godkänd utrustning är förbjuden. I hoppningens TR är det ju tvärt om (vilket är lite konstigt), allt som inte nämns som förbjudet är tillåtet. De andra grenspecifika har jag dålig koll på.
  Men jag är lite nyfiken på vad eller vem det var som påtalade detta med vaggor, för det är ju faktiskt för att främja hästens komfort, i alla fall med vaggorna i sidostyckena. Vaggor i tyglarna ställer jag mig lite undrande till, det blir ju en fördröjning i tygeltaget.. Men som sagt, undrar hur diskussionen kom upp från första början?

  • Sanna Johansson skriver:

   Jag är också väldigt kluven i hela frågan – jag tycker inte att det ska vara okej att frångå reglerna (såklart) och jag som jobbat med att ta fram produkter (även om det inte är inom hästbranschen) hade ALDRIG vågat lansera en produkt utan att dubbel och trippelkolla att den verkligen var okej, speciellt inte om man går ut med information till kunderna om att den inte är godkänd.
   Däremot undrar jag lite som du, vem som tog upp det öht? Jag vet att PS spekulerat om att det är någon som vill förstöra för dem – jag skulle nog inte gissa på det, utan jag tror chansen är större att det är någon som vill ha millimeterrättvisa och därför tagit upp det. Intressant diskussion dock, skulle gärna vilja ha hela storyn bakom. 🙂

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *