Hovis på besök

I torsdags var hovslagaren hos oss för att fixa nya skor till Sockis. Jag har tidigare haft ett par olika hovslagare, mer eller mindre duktiga. Nu har jag dock hittat en superbra kille genom en kontakt här nere i Malmö! han är väldigt noggrann och tar tid på sig för att allt verkligen ska bli bra.

Sockan har haft (och har fortfarande) dåliga hovar, men sedan min nuvarande hovslagare har det blivit mycket bättre. Hon har stora hovar (nästan “fullblodshovar”) och de har varit ganska sköra, med sprickor framför allt på den vänstra, vita hoven.

Min gamla hovslagare slog på skorna på 30 min, skrev en saftig faktura och var sedan på väg därifrån snabbast möjligt. Min nuvarande tar tid på sig, provar, mäter vinklar, studerar och passar in otroligt noggrant. Frågar dessutom hur man upplever att det fungerat, svarar på diverse frågor man har, och om man säger något eller har åsikter tar han åt sig av det! Så fantastiskt skönt, för hennes riktigt tråkiga hovar har blivit mycket mycket bättre, även om de inte är helt hundra.

13689685_10154181721886550_848340421_n

Nu ser hovarna inte speciellt roliga ut nu heller, men de är extremt mycket bättre. Dels har jag fått tipset att använda Cornucrescine, vilket verkar fungera bra men tyvärr missfärgar hennes vita hov (därför den ser så tråkigt missfärgad ut! 😉 ), dels har hon horisontella jack i hoven för att stoppa sprickorna från att gå högre upp. Det går på rätt håll, så snart kanske hennes hovar blir hyfsat lika en normal hästs. 😉

Vad har ni för åsikter om hovslagare – är det inte svårt att hitta “rätt”?

6 reaktioner på ”Hovis på besök

 1. Katarina skriver:

  Min häst är lite knepig och med hög integritet så har lite magont över att behöva hitta ny hovslagare nu när vi flyttar. Av de tre hovslagare jag haft till Murre har två funkat toppen och den tredje knappt kunnat sko trots lugnande :s hovarna i sig är fina men han behöver balanseras lite, så själva sökningen är inget svårt 🙂

  • Sanna Johansson skriver:

   Ah, det är lite jobbigt när man måste hitta en som fungerar “perfekt” och kan hantera dem rätt också! Min nuvarande hovis är jättesnäll och tålmodig, men man har ju haft ett par med hett temperament som blivit skitarga också, och det är inte alls lika kul…

 2. Sätilaryttaren skriver:

  Åh vad skönt att du hittat en ny, bra hovis- de är inte lätta att hitta. Min hovis kommer att flytta hem till typ Mora och jag har lite panik i mitt letande efter hovslagare men mitt jobb har en hovslagare som är bra (ska (har skott?) tydligen sko en del på Flyinge) så jag ska kolla med henne om hon har möjlighet att ta mina också 🙂

  sv; då förstår jag 🙂 Jag vill också starta eget företag men vet inte inom vad, haha!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *