Felaktig rea på Horsemeup.se

Idag har det varit stora rubriker på bland annat Ridsport och Hippson angående Horsemeup – på grund av ett tekniskt fel lämnades en alldeles för hög rabatt (85% på hela sortimentet) under hela söndagen. Horsemeup har nu gått ut och meddelat att berörda beställningar kommer annulleras då företaget mer eller mindre hade gått i konkurs om de tvingas fullfölja alla beställningar till dessa löjligt låga priser.

Och folk ragear loss. Såklart. Man skriver arga inlägg på FB, ännu argare blogginlägg, försöker starta missnöjeshashtags… Alltså på riktigt, jag blir nästan mörkrädd. Till alla er som blir galna över detta, för det första: Lägg ner. Ni kommer till 99% förlora tvisten, jag kommer förklara varför lite längre ner. För det andra: Jag hoppas att ni aldrig någonsin i era liv har begått ett enda misstag. Någonsin. Skäms!

Jag blir uppriktigt SÅ trött och ledsen. Jag har själv drivit webbutiker. Ibland går saker fel, utan att någon riktigt vet varför, för att någon programmerare någonstans gjort lite knas, eller för att någon satt ett komma eller en nolla fel. Mänskliga faktorn, liksom. Självklart är det tråkigt, men man måste ha lite förståelse för att alla kan göra misstag – även större butiker. Alla tänker på hur ledsna de är över att de inte får sina varor till 85% rabatt, men ingen tänker på butiken. Oavsett hur de gör kommer situationen vara supertråkig för dem. Självklart kan de inte leverera hundratals beställningar med 85% rabatt, det är helt orimligt. När de meddelar detta får de självklart en enorm anstormning av besvikna kunder.

Först och främst kan vi titta på de ekonomiska biten – Horsemeup omsatte 7,2 miljoner kronor förra året – det är alltså ett litet bolag. Om vi förutsätter att de haft en superb tillväxt detta året, vi säger hela 20%, kanske de börjar närma sig 10-miljonersstrecket. Fortfarande ett litet bolag. Om vi då för enkelhetens skull säger att de fick in exakt 100 beställningar med 85% rabatt under söndagen, och att snittordervärdet efter rabatten låg på 1000 kr inkl moms (dvs 800 kr exkl moms, låter som rimliga siffror om man tittar på kommentarer och omständigheter) skulle alltså det “ursprungliga” ordinarie priset för denna order  vara 6700 kr inkl moms, eller 5300 kr exkl moms (avrundat för enkelhetens skull).

Normalt brukar man räkna på 30-40% TG (dvs vad man får “över” om man att bort inköpspriset från varans pris), jag är inte insatt i just hästprodukter men kan tänka mig att det är rimligt att räkna på 40%. Det innebär att 60% av ordinarie priset alltså är butikens inköpspris. I det antagande som gjordes tidigare, med en snittorder på 1000 kr inkl moms efter rabatt, innebär det alltså att butiken får in totalt 800 kr exkl moms. Varornas ordinarie pris är 5300 inkl moms. Inköpspriset för Horsemeup på dess saker bör ha legat på runt 3180 kr, grovt räknat. Utöver det ska man betala för personal som packar, packmaterial, frakt… Säg en 50-lapp i personalkostnader, 75 kr i frakt (stora paket), en 10:a för lådan… Totalt alltså närmare 3300 kr i kostnader. De får in 800 kr. De går alltså minus 2500 kr på varje paket (i snitt). Multiplicera det med hundra beställningar, så har vi alltså en kvarts miljon i ren förlust. Ingen e-handel har råd med en sådan förlust. Normalt har ett bra bolag kanske ett par procent över i vinst på en normal försäljning när alla kostnader är betalda. Många e-handelsbolag går dessutom med förlust ändå.

Självklart är kunderna besvikna över att man inte får sina “fyndvaror” till det pris man hoppats, men man har också ett ansvar som kund. För det första borde man redan initialt ha insett att 85% på hela sortimentet är en orimligt hög rabatt, och kalkylerat med risken att ordern skulle kunna annulleras. För det andra har man också accepterat köpvillkoren där butiken faktiskt reserverar sig för fel som dessa.

Självklart fylls Horsemeup:s Facebooksida av arga kunder och självutnämnda experter på e-handel och ekonomi som inte har en aning om vad de snackar om egentligen, men som hävdar att de “vet” att de har rätt för de kan minsann det här med e-handel, ekonomi och juridik. Som exempel har vi personen som hävdar att hon kan det här med e-handel och vet att det aldrig blir fel, eller personen som lägger in en skärmdump av Horsemeup:s omsättning och resultat och hävdar att resultatet stiger för varje år, trots att det är glasklart i hennes egen bild att resultatet i själva verket både är negativt och fallande.

Utöver detta tycker folk såklart att de ska stå för sitt misstag, för stora bolag som Stadium har gjort det när de gjort fel… Jo, såklart, men man har lite annorlunda förutsättningar att rätta till ett misstag om man är en rikstäckande koncern som omsätter 5 miljarder om året.

Självklart hade man kunnat önska att Horsemeup hade hanterat problemet snabbare, men det inträffade på en söndag när man normalt är ledig, och man har normalt ingen möjlighet att förutse tekniska fel.

Tänk er själva – hur hade ni känt, om ni blivit av med jobb och inkomst över en natt på grund av ett fel som ingen gjort medvetet, och som man ej kunnat förutse. Ingen tvivlar på att man gärna hade tagit sin order med 85% rabatt, men man måste ha lite förståelse för den stackars småföretagare som står bakom och får ta skiten!

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *