Tandläkarskräck

Usch, jag tror många kan igen sig… Den när fruktansvärda känslan som infinner sig när påminnelse-SMS:en börjar trilla in.

Jag har enorm tandläkarskräck. Det grundar sig i att jag som liten (kanske 13 år) fick en dålig lagning av en tand. Tandläkaren lagade inte ordentligt, vilket ledde till en inflammation ner i roten. Jag fick åka in akut och göra en temporär lagning på akuten, och fick därefter göra en rotfyllning hos samma tandläkare som misslyckades med första lagningen. Bedövningen tog inte, och han grävde ut 3 rötter under enorm smärta. Det gjorde stötvis inte ont alls, medan det delvis kändes som att han stack “pinnen” rakt ner i käken. Som ung tjej vågade jag inte säga ifrån, utan stod ut och har nu skräck för livet.

Efter det har jag inte kunnat slappna av hos tandläkaren. Varje gång de trycker med instrumentet känns det som att de kommer trycka rakt igenom tanden, ner i nerven. Hur mycket jag än VET att det inte kommer hända, tror jag att den paralyserande smärtan kommer komma när som helst. Jag är också skiträdd för sprutor, vilket gör att jag väljer att laga utan bedövning.

Idag skulle jag laga en tand, men det blev till slut tre, eftersom att jag väntat så länge med att gå till tandläkaren på grund av rädslan. Det gör såklart skitont när de borrar utan bedövning, men det är inga problem. Rädslan kommer fram när de efter borrningen börjar känna med instrumenten, för att kolla om de borrat djupt nog. Jag får SÅN panik, ligger blick still men hyperventilerar och tårarna kommer.

Måste bara säga att min nuvarande tandläkare är fantastisk, stannar så fort han käner att jag tycker det är obehagligt, och frågar om det går bra.

Till slut var vi i alla fall klara, och nu här jag inga hål kvar. 😀 Gäller bara att borsta ordentligt nu, så man slipper vara med om det igen. 😉

Min pappa både lagar och rotfyller utan bedövning… Nog för att en grund lagning är okej utan bedövning, men rotfyllning… Nej, behöver jag göra det igen får de söva mig först. 😉

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s