Ryttarens mentala spärrar

Nyligen gick det upp för mig hur sjukt mycket den mentala biten spelar in på ridningen, och hur man kan “hjälpa sig själv” för att komma förbi det.

Jag har länge haft stora problem med yttersidan i vänster varv, speciellt i galoppen. Hur mycket jag än har tänkt på det så glappar jag på yttern och “styr runt” med innertygeln, i t.ex. volter eller hörnpasseringar. Har därmed inte heller lyckats samla ihop galoppen speciellt bra, utan den har blivit lite flängig.

Det har verkligen inte spelat någon roll vad jag har gjort – jag har alltså suttit och pratat högt med mig själv och upprepat “släpp innern, få tag i yttersidan, släpp innern, få tag i yttersidan, släpp innern, få tag i yttersidan,” men lik förbannat när man kommer in i volten känner jag, samtidigt som jag säger högt för mig själv “släpp innern, få tag i yttersidan,” hur jag gör EXAKT tvärt om, dvs släpper yttern och styr med innern, för det sitter så mycket i bakhuvudet att “det är så man gör när man ska svänga i galoppen”.

Efter ett par gånger insåg jag att jag måste göra något annat för att tänka om. Då började jag fundera, när behöver man verkligen ha koll på yttersidan i galoppen? Jo, om man ska påbörja en arbetspiruett, till exempel. Då provade jag helt enkelt att tänka att precis efter den här hörnpasseringen, eller efter en bit på volten ska jag påbörja en arbetspiruett, så jag måste vara väl förberedd. Naturligtvis är vi inte där i träningen ännu att vi kan påbörja piruetter, men bara tanken att “nu ska jag förbereda en piruett” istället för “nu ska jag svänga” gjorde enorm skillnad, och plötsligt gick det hur bra som helst att få tag i yttersidan. Galoppen blev dessutom så mycket bättre direkt!

Ibland inser man verkligen hur korkad man är, och att man verkligen är kvar i de gamla “spåren” som man är van vid. 🙂

19757995_10155333491091550_234243374_n
Sockan being very fashionable. 😉 Den där barbackapadden är för ful alltså! Tur att sadelutprovaren kommer ut snart så vi kan få något vettigt till damen. 🙂

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *