Fräscha upp golven med fogpenna

Detta inlägg skiljer sig en del från vad jag tidigare skrivit om på bloggen, men jag bara måste dela med mig av denna otroligt fiffiga uppfinning som fick vårt golv att gå från halvsnyggt till superfräscht på bara minuter! Här kommer jag berätta om hur du kan fixa dina missfärgade fogar hur lätt som helst.

Vi hittade fogpennor av en slump när vi skulle handla spackel, och beslutade oss för att testa. Vi har dels riktigt fula fogar på badgrumsgolvet nere, och dels lite missfägningar på fogarna i köket/hallen.

Skillnad mellan målad fog (första av två strykningar) och omålad fog.

Skillnad mellan målad fog (första av två strykningar) och omålad fog.

DIY steg för steg – måla fogarna med fogpenna

Du behöver:

  • Fogpenna i rätt färg (här använder jag en ljusgrå).
  • Fuktig trasa.

Förberedelser:

  • Se till att fogarna är rena och torra.
  • Prova fogpennan på ett undanskymt ställe, och se till att det fungerar och ser bra ut. Säkerställ också att det går lätt att torka bort färgen från kakel/klinkerplattorna med en våt trasa.

1. Städa fogarna

Jag ångade först mina med ångtvätt, och torkade därefter av dem med en trasa. Fogarna fick sedan torka helt innan jag började måla.

Jag tror inte det är nödvändigt att ångtvätta, utan det viktigaste är att fogarna är fria från smuts och mögel, samt att de är helt torra.

1. Städa av fogarna

1. Städa av fogarna

2. Måla med fogpennan

Måla med fogpennan så att hela fogen täcks av färg. Som ni ser på bilden har jag kladdat lite vid sidan om, det gör inget så länge det är lätt att torka bort (vilket du förhoppningsvis kontrollerat under förberedelserna).

fog-målad

2. Måla fogarna med fogpennan

3. Torka med en våt trasa

Torka direkt av färgen med en våt trasa (låt inte färgen torka innan du gör detta).

OBS: Om du gör som jag här nedan och tar en liten bit i taget, tänk på att inte torka omålade fogar med den våta trasan, i så fall måste de bli torra igen innan du kan måla på dem.

fog-torka

3. Torka med en våt trasa

4. (Vid behov:) Låt torka en timme, repetera!

Om fogarna var riktigt missfärgade målade jag dem två gånger, annars räckte det med en.

fog-efter

4. Repetera vid behov och njut av dina nya, snygga fogar.

Fler bilder på resultatet:

Skillnaden blir också väldigt tydlig i badrummet. Där var fogarna riktigt fula, och hur mycket jag än skrubbade och städade blev de inte snygga. Fogpennan rådde dock bot på detta! 🙂 Här använde jag mig av en vit penna.

fog-badrum

Fogarna ska vara vita egentligen…

Visst blev det bra?! Och hela kalaset kostade bara någon hundralapp. Betydligt billigare än att lägga om golvet… 😉

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *