Don efter person…. Förutom häst?

Något som slagit mig allt oftare på senare tid är hur ofta folk “felprioriterar” när de köper häst. Hur man anser det bättre att köpa en dyr, talangfull häst som man egentligen inte klarar av.

Jag skriver nedan om en påhittad person, vars historia liknar ett flertal personer jag träffat på:

En tjej på ca 25-30 har enbart ridit på ridskola, och beslutat sig för att köpa häst. Vill satsa och tävla, men har knappt tagit sig runt en blåbärshoppning. Hon åker och tittar på ett helt gäng olika hästar, och till slut blir köpet av! Valet faller på en lite äldre valack, som tävlar relativt höga klasser med bra resultat. Man vill ju satsa! En vaken, arbetsvillig häst som är väldigt trevlig i alla avseenden. Prislappen blir högre än personen egentligen klarar av, och hon lånar därför pengar för att köpa hästen. Det läggs även en rejäl slant på att köpa fin märkesutrustning. Inte nödvändigtvis utrustning som är anpassad eller ens komfortabel för hästen, men alla vet att det är viktigt att se bra ut. Dyrt måste ju vara bra, eller hur? Det spelar väl ingen roll hur hästens rygg ser ut om man köper en dyr sadel, kostar den 30′ borde den väl passa alla ryggar?

Eftersom att alla pengar lagts på inköp av häst och prylar finns inga pengar kvar för träning eller utbildning. De första tävlingarna går bra, men det går inte rida på förra ägarens meriter hur länge som helst. Efter några månader blir resultaten sämre och sämre, och till slut blir ekipaget uteslutna varje gång, även i de lägsta klasserna. Den tidigare alerta och samarbetsvilliga hästen har börjat bli istadig. Ryttaren är rädd för den. Det tredelade bettet byts ut mot ett rejält stångbett. “Det är det enda han trivs med. Han vill ha det så.” Att hästen slutat protestera mot handen för att det gör ont, och inte för att den trivs bättre med det skarpa bettet blundar man för. Ryttaren är dock fortfarande rädd för hästen. Hon tränar hoppning minst 3-4 gånger i veckan, för det är ju inte dressyr hon ska tävla – då behöver man ju inte träna det heller. Hon sitter bakåtlutad, håller balansen med handen, sitter konstant med “bromsen” i för det är så otäckt när han sticker sådär mot ett hinder. Hästen vill inte hoppa, vilket inte är så konstigt, för den går i konstant undertempo och tänker aldrig framåt. På bara några månader har hästen gått från att vinna höga klasser till att vägra ut sig i LC. Jag tycker synd om hästen. Ryttaren är olycklig för att hennes dyra tävlingshäst plötsligt inte presterar ett dugg. Vilket slöseri med pengar! Så synd att hästen skulle ta slut precis när just hon köpte den. Kompisarna insisterar på att hästen måste ha ont någonstans, det är ju enda förklaringen. Hade hon bara haft en duktig tränare hade denne på två minuter kunnat tala om att det är piloten, inte hästen, som är problemet. Det är nämligen svårt att hoppa när handbromsen är i.

Tänk om denna ryttare, istället för att lägga 200′ på en alldeles för bra häst, istället köpt en snäll, trevlig och tålmodig häst för 60-70′? Ryttaren hade då kunnat lägga minst lika mycket pengar på träning, och istället för att skapa en negativ trend för hästen skapat en positiv utveckling för både häst och ryttare. För i ärlighetens namn, nästan alla hästar kan gå MSV, och hur många av oss är det som kommer längre än så med vår första häst? Jag förstår verkligen tjusningen med att ha stallet finaste häst, men… Är det inte bättre att köpa en medioker häst man kan ha kul med, än en fantastisk häst som man blir livrädd för?

Och slutligen, ja, jag inser att jag återigen kastar iväg sten i glashus. 😉 Visst var det kanske inte helt klokt att som nybörjare köpa en oriden 12:åring. Hon har kanske lite för mycket kapacitet för att vara min försökskanin, och hon hade säkert förvaltats bättre av en duktig ryttare, men tack och lov har jag mitt ständiga bollplank – min mamma – som distanscoachar mig. <3 Och det har gått helt okej trots allt. Kanske för att jag tycker det är viktigt att ta hjälp när man inte kan så mycket själv. 🙂

Lika snygga som innan

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *