Att välja mäklare

Nu när vi både håller på att sälja och köpa hus förstår man verkligen vikten av en riktigt bra mäklare. Vi har valt att anlita byrån Erik Olsson, och tycker vår mäklare är super. De är inte billigast, men några tio-tusen spelar mindre roll i sammanhanget. Sophie är väldigt duktig, samarbetsvillig, flexibel och hjälpsam vad det än gäller. För att inte tala om tålmodig, vi har tvingas skjuta fram försäljningen två-tre gånger pga olika anledningar och hon är ändå lika positiv och hjälpsam.

Nu i dagarna har vi också stött på en mäklare som inte är lika bra… Vi tittar på hus i Småland, och har alltså 3 timmar upp och 3 timmar hem, när vi åker och tittar på hus. Det innebär i praktiken att vi måste ta ledigt eller sluta tidigt för att kunna åka, det blir ju ca 8 timmar totalt man får lägga på varje visning.

På grund av detta är det såklart extra viktigt att vi verkligen är intresserade av husen vi tittar på, så har vi några frågetecken brukar vi få hjälp av mäklaren att räta ut dessa, så vi vet innan vi åker att det inte finns några klara “dealbreakers”. De flesta mäklare brukar vara mycket hjälpsamma, och dessutom villiga att ordna extravisningar om vi inte har möjlighet att komma på de utsatta tiderna.

För ca 2 veckor sedan hittade vi ett hus som vi är intresserade av, och jag ringde omgående till mäklaren för att ställa lite frågor. Först frågade jag om han kunde visa huset vid annat tillfälle än den enda visningen som fanns bokad, men det kunde han inte. Jag började ställa andra frågor, men det var tydligt att mäklaren bara ville avsluta samtalet. Jag blev lite ställd, men beslutade mig för att maila istället.

Sagt och gjort, jag går noggrant igenom beskrivningen, skriver ner 8-10 frågor och skickar dem till mäklaren. Tyvärr skickar jag via formulär på deras hemsida, så jag får ingen kopia. Det går en vecka, inget svar. Jag mailar igen, frågar om han fått mailet – inget svar.

Jag väntar en vecka till, mailar deras kontor, frågar varför han inte svarar på mail. Nu har det alltså gått två veckor och jag har skickat tre mail – då får jag svar “Jag har varit utomlands 14 dagar, vilka var dina frågor?”. Jag blir tvärsur. För det första, om du ska vara utomlands i 14 dagar, ta inte ett uppdrag utan överlåt det på en kollega. Om du ändå tar uppdraget, se i alla fall till att någon annan svarar, eller i alla fall ha autosvar på. För det andra, vadå “vilka var dina frågor?”, har du slängt mitt tidigare mail? Och för det tredje, kläm i alla fall in ett litet “ursäkta” för att du ignorerat mig i veckor…

Jag svarar att jag tyvärr inte har kvar listan med frågor, då jag skickade via formuläret och inte sparade dem på min dator. Skrev dock att jag skickade mailet för 14 dagar sedan och att han skulle kolla i sin mail om han hittade dem, och att han annars skulle återkomma så skulle jag gå igenom all text igen och skriva ner våra funderingar.

I ALLA fyra mailen underströk jag hur viktigt det var att vi får svar på våra frågor, då vi har 6 timmars körtid och vi inte vill åka upp om det finns några uppenbara dealbreakers för oss.

Behöver jag ens säga att mäklaren inte svarade på mitt sista mail heller?

En av mina frågor var angående takhöjden – då huset var gammalt undrade jag om takhöjden var normal standard. Då det inte stod något om det i annonsen antog vi att det är normalhöjd, men jag frågade ändå för säkerhets skull. När vi kommer in i huset är takhöjden 2 meter. Jonathan är 2 meter lång.

Vi har alltså båda två tagit ledigt och kört i 6 timmar för att titta på ett hus där min sambo inte kan gå rak, bara för att den j*vla mäklaren var för nonchalant och ointresserad för att svara på ett fåtal enkla frågor.

Ja, jag är pissförbannad just nu.

Det värsta av allt var nästan när mäklaren, så fort han hörde mitt namn, sa “Ja om ni har några specialfrågor kan ni ta dem med säljaren, han står där borta. Jag kan inte svara på så mycket.” Med andra ord visste han precis vem jag var och att han skitit i att svara på mina 4 mail. Jo, tack, din jävla åsna, min “specialfråga” är om huset är gjort för människor med 1500-talslängd eller inte, borde inte vara så himla svårt att svara på… Men tack för denna 6-timmars bilutflykt och förlorad inkomst för både mig och min sambo som fick ta ledigt. Så härligt, allt detta fick vi nu helt på köpet för att du är för jävla lat för att göra ditt jobb.

Ska jag vara helt ärlig tycker jag nästan mest synd om säljaren. Mäklaren kom nämligen dessutom sent till visningen, och släppte inte in oss i huset i tid, för han var tvungen att “ställa i ordning”. Kan vara rimligt att göra detta 10 minuter innan, inte efter, utsatt tid. Hade jag fått reda på att vår mäklare behandlade potentiella spekulanter på det här sättet hade jag sagt upp avtalet fortare än kvickt – ger man 70-80 tusen för ett förmedlingsuppdrag hoppas man ju få i alla fall lite valuta för pengarna…

Det ska tilläggas att vi varit i kontakt med många mäklare av varierande kvalitet, men de allra flesta är väldigt tillmötesgående och trevliga. Denna mäklare var exceptionellt dålig, och det är knappast standard – men ändå jäkligt tråkigt för både säljare som kan förlora intresserade köpare, och för köparen som inte får tillräcklig stöttning och hjälp.

3 reaktioner på ”Att välja mäklare

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *