Falsk kvarka…

Det är såååå himla tråkigt, men vi har minst ett konstaterat fall av sk “falsk kvarka” i stallet. Till 99% var det också det som Sockan har haft, och som gjorde att jag fick ställa av henne i mer eller mindre en månad.

Falsk kvarka är en vanlig benämning för streptokockinfektion, mer specifikt bakterien streptococcus zooepidemicus. Den är inte anmälningspliktig, men veterinärerna rekommenderar ändå isolering.

Sockan fick aldrig feber och var inte medtagen, utan veterinären tyckte jag kunde jogga. Jag ställde dock av henne för säkerhets skull, hon var trots allt lite snorig och hostade ibland under ridning. Nu är hon dock pigg och glad igen, utan symptom.

Just nu är det minst 4 hästar i stallet som varit krassliga, och jag är rädd att det blir långdraget om det går från häst till häst.  Bara hålla tummarna för att de drabbade hästarna kvicknar till snabbt.

Har ni någon erfarenhet av denna bakterie? Hur såg sjukdomsförloppet ut för era hästar?

5 reaktioner på ”Falsk kvarka…

  • Sanna skriver:

   Så skönt att ni sluppit det! Jag hoppas verkligen isoleringen fungerar, så att vi slipper mer spridning inom stallet. Bara att hålla tummarna antar jag. 🙂

  • Sanna skriver:

   Tack, det hoppas jag också. Tack och lov så verkar inte Sockis ha påverkats speciellt mycket av det utan hon är pigg och kry nu, så förhoppningsvis går det snabbt för de andra också. 🙂

 1. Sätilaryttaren.se skriver:

  Åh fy så tråkigt! Jag hoppas att ni snart blir av med skiten!
  sv; Det var första året som jag var på Elmia men jag kommer nog åka dit nästa år med 😉 Det kommer antagligen sluta med att jag lägger all min semester på olika ridsportsevent 😉 haha!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *